Η Κοινότητα Κιβισιλίου σας καλωσορίζει στην επίσημη ιστοσελίδα της.

Home    
Εκκλησία

Μνημεία

Ιστορικά Μνημεία

Το Κιβισίλι έχει καταγράψει πέρα των 8 χιλιάδων χρόνων ιστορίας και πολιτισμού.  Τα ιστορικά μνημεία που υποδηλώνουν την παρουσία των καταβολών που εκτείνονται από την ενετοκρατία είναι αρχικά το Τζαμί που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και φημολογείται πως φτιάχτηκε το 1832.  Στο Κιβισίλι παρατηρείται το φαινόμενο του εξισλαμισμού πολλών χριστιανών που αρχικά παρέμειναν Κυπροχριστιανοί (Λινοβάμβακοι) ΅πρόκειται για Αρβανίτες Έλληνες που εξισλαμίσθηκαν και αργότερα εκτουρκίστηκανΆ.  Ερντένκιζ.  Από το 1975 έως και σήμερα η αρχή του χωριού προβαίνει σε κάθε λογής ενέργεια για συντήρηση του τόπου λατρείας των Μουσουλμάνων.

Ακόμη ένα ιστορικό μνημείο που κοσμεί όχι μόνο το πολιτιστικό στοιχείο του χωριού αλλά και το θρησκευτικό, είναι η γραφική και θαυματουργή εκκλησία της Παναγίας Ελεούσας.

Επίσης υπάρχει κοντά στο ποτάμι του χωριού ανεμόμυλος ο οποίος προστατεύεται από τη δημοκρατία και θα αναστηλωθεί σύντομα από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

 

Μνημεία Ηρώων

Το 2012 δημιουργήθηκε μία μικρή πλατεία με 13 κυπαρίσσια από τον κοινοτάρχη εις μνήμη των αδικοχαμένων νεκρών για την τραγωδία στο Μαρί του μαύρου Ιούλη του 2011.